Solbränd rygg
En solbränd rygg, brännskadad enligt Margareta Frohm Nilsson. Foto: Björn Larsson Ask/TT
Kronoberg

Sola smart i helgen

Stora delar av Sverige går nu runt i en försommaryra. Det är långhelg, varmt och solen skiner, då är det inte så konstigt att många passar på att få lite färg igen. Men det gäller att vara lite försiktig under de första solstunderna.

– Man är fortfarande ljus i huden och har ännu inte byggt upp det skydd som behövs, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken vid Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

Det slår aldrig fel. Under riktigt varma vårdagar fylls gräsmattor, klippor och stränder med mängder av svenskar som vill bli bruna så fort som möjligt efter en lång vinter.

Fast det skadar inte att sola med lite eftertanke. Kombinationen vinterblek hud och stark vårsol slutar inte alltid så lyckligt.
--Om det dessutom blåser lite svalt så känner man inte hur det tar, säger Margareta Frohm Nilsson.

Hennes råd till alla solsugna är att ta det långsamt med solandet i början.
-Fortfarande har jag patienter som säger att man måste bli röd först för att bli brun. Men då har man bränt sig, det är en brännskada att bli röd.

-- Sedan kan man öka soltiden lite grann när man fått en liten ton i huden, säger Frohm Nilsson.


Smörj in dig ordentligt.

Sola inte för länge till en början. Den som har en ljus hudtyp ska börja med 15 till 20 minuter.

Strålsäkerhetsmyndigheten har tagit fram sidan "Min soltid" där det går att räkna ut hur länge det går att vara i solen utan att bli bränd. Den finns även att ladda ner som app.

Källa: Margareta Frohm Nilsson och Strålsäkerhetsmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".