Lutte sitter i sin rullstol bredvid sin bil på bild.
Anders Lutte Eliasson dök och bröt nacken efter doppet. Foto: Lars-Peter Hielle/P4 Kronoberg
Ljungby

Dykolyckan förändrade livet för Lutte

"Jag är nog ett skräckexempel på det jag har råkat ut för"
4:12 min

Solen skiner och i sociala medier sprids nu de första badbilderna med människor som skriker av glädje. För 27 år sen, en festkväll, gjorde Anders Lutte Eliasson också det. Men det doppet förändrade hans liv.

En festkväll för 27 år sen skulle Anders Lutte Eliasson från Ljungby bada. Han dök från en brygga som låg runt två meter ovanför vattenytan.

Hoppet med huvudet före förändrade livet. Han visste inte att botten låg 20-30 centimeter under vattenytan.

– Jag dök ner och märkte inte mer än att det blixtrade till lite. Sen när jag skulle ta mitt första simtag så var det liksom ingenting som fungerade. Så jag låg bara där och väntade tills jag blev tvungen till att börja andas och drog in mitt första andetag med vatten, berättar Anders Lutte Eliasson.  

Han fick hjälp upp ur vattnet, men bröt nacken mellan fjärde och femte ryggkotan. Sedan dess har han varit totalförlamad från bröstvårtorna och neråt.

Lutte önskar alla en trevlig sommar med ett livsviktigt råd: hoppa med fötterna före om du inte är säker på hur djupt det är.

Hör hela Luttes berättelse i ljudklippet nedan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".