Lars Jarlset på Handels Växjö
Lars Jarlset berättar att Handels i Växjö varje sommar får kontakt med ungdomar som fått fel lön, eller inte fått någon lön alls. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Handels: Varje sommar jobbar unga gratis för att visa om de duger

Lars Jarlset: Kontraktet verkar vara det som arbetsgivarna oftast glömmer
1:46 min

Provjobb utan lön, jobb utan anställningskontrakt och för lite dygnsvila är vanliga problem när fackförbundet Handels får kontakt med ungdomar som börjat sommarjobba. Snart börjar årets jobbsäsong.

– Varje sommar har vi kontakt med ungdomar som inte fått rätt lön och inte har några anställningskontrakt. Just anställningskontraktet verkar vara det som arbetsgivarna oftast glömmer att skriva ut, säger Lars Jarlset, ombudsman på Handelsanställdas förbund i Växjö.

Han förklarar också att olika arbetsregler gäller beroende på ungdomens ålder och om en går i skolan eller inte. Bestämmelser som är viktiga för både unga och deras föräldrar att ha koll på.

– Med tanke på din skolgång så finns det regler från Arbetsmiljöverket om hur mycket du får jobba per dygn, hur lång dygnsvila du ska ha från att du slutar på kvällen tills du börjar nästa dag, hur många timmar varje dag u får jobba och vad du får jobba med.

Förra året blev Handels i Växjö kontaktade om en 14-årig flicka som satt och sålde tobak och alkohol i en butik. Annars handlar de vanliga frågorna om löner, och gratisjobb utan lön.

– Det som vi råkar ut för varje sommar är fall där ungdomar får jobba gratis för att visa om de duger eller inte för en arbetsgivare, och det inget som är tillåtet, säger Lars Jarlset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".