Ukraina vann Eurovision Song Contest och favorittippade Ryssland hamnade på en tredje plats.
Foto: TT
Eurovision Song Contest

Ukraina vinnare av Eurovision

Rysk tv beskrev sången som en skildring av Jamalas familj
1:50 min

Det stod och vägde mellan två politiska ärkefiender Ryssland och Ukraina. Ukraina tog hem segern.

Vann rätt låt? Tyck till på vår Facebooksida

I rysk tv sades Jamala sjunga om något som hänt hennes familj i sången 1944. En sång som handlar om fördrivningen av alla krimtatarer från Krim 1944.

– Jamala och hennes inte särskilt enkla sång, hon har vunnit och det blir ett stort professionellt steg för henne, men vi ska gratulera Ukraina och hennes sång var bättre. Men Sergej Lazarev måste vi också gratulera till tredje platsen.

Ryska första kanalens kommentatorer kunde inte riktigt dölja sin besvikelse över utgången. Lazarev var favorittippad vinnare före. Australien låg länge först, men tittarnas röster möblerade om i toppen och till slut stod det mellan Ukraina och Ryssland.

I rysk tv beskrevs Jamalas sång 1944, som en sång om det som hände hennes familj. Mindre beskrevs den stora tragedi, som sången handlar om - deportationen av krimtatarerna av Stalin i slutet av Andra världskriget.

Jamalas farmorsmor förvisades till Sibirien med fem barn, ett av barnen dog på vägen. Farmorsfar stred i Röda armén för Stalin. Samme Stalin som ansåg att alla krimtatarer samarbetat med tyskarna.

I sociala medier jublar ukrainare, som ser segern som en del i kriget mot Ryssland och Jamalas vinst som ännu ett bevis för att Krimhalvön tillhör Ukraina. Ryska kommentarer påstår att vinsten var politisk, att länder som stöder Ukraina röstade på Jamala av politiska skäl.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".