Älghult

Miljöchef: Fruktansvärt att människor ska bo såhär

"Det är en patetiskt syn att se glada barn gå ut från de hemska husen"
1:07 min

Karin Holst på miljö- och byggnadsförvaltningen i Uppvidinge kommun kallar boendesituationen för i de tre flerfamiljhusen fruktansvärd, och kräver att antingen Migrationsverket eller fastighetsägaren agerar.   

Flerfamiljhusen som de asylsökande i Älghult bor i är fortfarande i dåligt skick. Varmvatten finns inte, brandvarnare saknas och några av lägenheterna är mögelskadade. En renovering har påbörjats, men stannat av.

Det är ganska fruktansvärt att människor ska bo såhär

Karin Holst, chef på miljö- och byggnadsförvaltningen i Uppvidinge kommun säger att hon blir upprörd över lägenheternas skick när P4 Kronoberg kontaktar henne om bristerna.

– Jag blir beklämd och tycker det är ganska fruktansvärt att människor ska bo såhär, säger hon.

Hon är kritisk mot hur Migrationsverket hanterat boendet och menar att de har två alternativ: se till att fastighetsägaren rättar till bristerna, eller säga upp avtalet.

– För man kan inte ha det såhär i alla fall, säger Karin Holst.

I eftermiddag i P4 Kronoberg svarar Migrationsverket varför husen tillåts vara i så dåligt skick och varför de får vara oförsäkrade.

Calle Berglund
calle.berglund@sverigesradio.se

Jonatan Bergman
jonatan.bergman@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".