Växjö

Idrottsforskare: Mobbning och förnedring är vanligast i hockeyn

0:32 min

Idrottsvetaren Tobias Stark på Linnéuniversitetet har forskat om ledares och föräldrars aggressivitet inom idrotten, och är inte förvånad över det som föräldrar och spelare berättar om från Växjö Lakers ungdomsverksamhet.

Tobias Stark förklarar att mobbning och förnedrande behandling förekommer inom de flesta lagsporter. Men det är vanligare inom ishockey än andra idrotter.

– Ishockeyn är på många sätt speciell. Det är en idrott som av tradition och från början vunnit popularitet tack vare att det anses vara en väldigt maskulin sport som odlar ett väldigt traditionellt och hårdfört manlighetsideal, säger Tobias Stark.

Därför är han inte heller förvånad över de berättelser från föräldrar och spelare inom Växjö Lakers ungdomsverksamhet som P4 Kronoberg har rapporterat om de senaste dagarna.

– Varje säsong kommer det uppgifter om snarlika incidenter runtom i ishockeysverige, så det här är en del av en längre kedja, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista