Sverigeförhandlarnas sträckning av höghastighetsbanan.
Sverigeförhandlarnas sträckning av höghastighetsbanan. Foto: Sverigeförhandlarna.
Sverige

Planer på höghastighetståg bromsas

Liberalerna vill nu sätta stopp för planen på höghastighetståg genom Sverige. Samtidigt sätter sig Skåne på tvären och ställer villkor för att vara med och bekosta nya snabbtågsbanan.

Liberalerna vill stoppa satsningen på höghastighetståg, vilket innebär att partiet överger Alliansens gemensamma förslag, skriver DN.

Alliansregeringen lanserade 2014 "Sverigebygget", en satsning på nya bostäder och höghastighetståg. Nu tycker L att bygget blir för dyrt.

– Med det statsfinansiella läget vi har är det oansvarigt att gå in i ett projekt som av experter bedöms som olönsamt, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, till DN.

Samtidigt bromsar region Skåne planen på snabbtågsbana genom en rad krav, skriver Sydsvenskan. Ett krav är att byggstarten för tågsträckan mellan Jönköping och Malmö sker i Skåne.

Andra krav är en utbyggnad av Malmöringen och att tågsatsningen kopplas till en Öresundsmetro till Köpenhamn. En ny ringlinje runt Malmö där Pågatåg och Öresundståg når stationer som Rosengård skulle förhindra risken att snabbtågen slår ut den lokala trafiken, är ett argument från Malmö kommun.

Från Sverigeförhandlingen, som sköter förhandlingarna med höghastighetsbanan, bedömer man det som svårt att tillmötesgå de skånska företrädarnas krav på fler investeringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".