1800-tals hus
Nils Fransson (L), ordförande i byggnadsnämnden är positiv till förslaget att bygga ett 1800-tals i Österbacken i Växjö. Foto: Växjö kommun
Växjö

Nils Fransson (L) positiv till 1800-talshuset

"Det verkar vara positivt bland allmänheten"
1:16 min

Just nu pågår utställningen för detaljplanen över det omdiskuterade 1800-talshuset som IT-entreprenören Björn Sundeby vill bygga i centrala Växjö. Enligt Nils Fransson, ordförande i Byggnadsnämden i Växjö har planerna fått kritik. Men själv ställer han sig positiv till huset. 

Klockan 08.30 i P4 Kronoberg debatterar IT-entreprenören Björn Sundeby paradbygget med arkitekten Per Reinholtz.

Det är it-entreprenören Björn Sundeby som vill bygga ett palatsliknande hus i slutet av Österbacken i Växjö. Förebilder till byggnaden är 1800-talshusen på Strandvägen i Stockholm och det är arkitekt Ola Broms Wessel som fått i uppdrag att rita huset.

Nils Fransson (L), som är ordförande för byggnadsnämnden i Växjö kommun är positiv till projektet.

– Det är en spännande och ovanlig idé, och den är väl värd att pröva, säger Nils Fransson (L). 

Växjö Arkitekturförening har skrivit brev till byggnadsnämnden där de kritiserar planerna och Nils Fransson har räknat med kritik.

– Man får räkna med att det blir kritik för sådana här saker. Jag har ingen synpunkt på de människorna som är emot detta.

Gert Wingårdh, en av Sverige mest meriterade arkitekter, kallar planen för ett "kvalitativt byggeri".

– Det ser helt fantastiskt ut och jag gratulerar Växjö, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".