En karta över Årshultsmyren
Årshultsmyren ligger söder om Lidhult. Bild: CartoDB Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Ljungby

I går skogsbrand, idag naturvårdbränning – i samma reservat

Emil Persson: En kontrollerad naturvårdbränning är väldigt säker
1:01 min

En skogsbrand bröt ut på tisdagskvällen i Årshultsmyrens naturreservat söder om Lidhult i Ljungby kommun. Lågorna kunde snabbt släckas, men det var besvärligt för räddningstjänsten att ta sig dit. I samma naturreservat ska nu en naturvårdsbränning genomföras idag.

Det var skogsbrandflyget som på tisdagskvällen upptäckte branden vid Årshultsmyrens naturvårdsreservat. Enligt räddningstjänsten i Ljungby brann det på en yta av en till en och en halv hektar. De fick snabbt kontroll på lågorna men det var en svår terräng att ta sig ut i. 

– Släckandet var inga problem, det svåra var att ta sig fram till platsen, vi fick ta oss fram med motorcyklar och bandvagn, säger Öyvind Solberg, insatsledare Ljungby räddningstjänst.

Styrkor från Ljungby, Lidhult, Unnaryd och Hyltebruk deltog i insatsen och vid 01-tiden var branden i princip släckt. Tre personer från räddningstjänsten är kvar på platsen för bevakning. Åska tros ligga bakom branden.

– Förmodligen var det ett blixtnedlag, det hade åskat i området och boende i närheten hade hört att det slog ner blixtar i området, säger Öyvind Solberg.

I dag ska det ske en naturvårdsbränning i en annan del av naturreservatet.

– Efter mycket diskuterande med räddningstjänsten och bränningsledaren, så har vi bestämt oss för att utföra den som planerat, säger Emil Persson på länstyrelsen Kronoberg.

Men hur säkert är det med tank på skogsbranden i naturreservatet på tisdagskvällen?

– Det är väldigt säkert och förhållandena för en kontrollerad naturvårdsbränning är bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".