Skogsbrand Fettje Mosse2
1 av 6
Enligt räddningstjänsten i Ljungby är skogsbranden på Fettje Mosse just nu under kontroll. Men vinden kan snabbt förändra situationen. Foto: Försvarsmakten
Många har jobbat hela natten med att släcka elden. Foto: Per Brolléus/Sverige Radio
2 av 6
Många brandmän har jobbat hela onsdagsnatten med att släcka elden. Foto: Per Brolléus/Sverige Radio
Många jobbar med skogsbranden på Fettjö mosse. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
3 av 6
Morgonmöte i ledningscentralen på Fettje Mosse. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Skogsbrand Fettje Mosse
4 av 6
Foto: Försvarsmakten
Skogsbrand Fettje Mosse3
5 av 6
Foto: Försvarsmakten
Brand i Lidhult
6 av 6
Skogbranden utanför Lidhult har spred sig en kvadratkilometer. Och himmelen färgades grå av alla rök från branden. Foto: Christer Holmström, räddningstjänsten i Ljungby
Lidhult

50 brandmän håller skogsbranden under kontroll

Räddningsledare Micael Holmstrand: Läget är bra nu
2:06 min

Sedan i går lunch har räddningstjänsten i Ljungby med hjälpande styrkor kämpat med skogsbranden på Fettjemosse utanför Lidhult. Nu är branden under kontroll, men ytterligare patruller av brandmän har kallats till området för att säkra situationen.

Skogsbranden upptäcktes av ett brandflyg vid 13-tiden på onsdagen i Fettjemosse i Lidhult, öster om Byholma gamla flygfält.

På onsdagseftermiddagen hade branden spridit sig en kvadratkilometer.

I nuläget är den under kontroll. Men eftersom det har börjat blåsa mer har ledningscentralen nu kallat till sig ytterligare tio brandmän för att kontrollera branden med det slangsystem som byggts upp.

– Det har börjat blåsa betydligt mer, så vi kommer att säkra med tio mer brandmän. Vi känner oss inte säkra nog som situationen är nu. Tanken är att vi ska kunna hålla branden i fortsättningen, säger räddningsledaren Micael Holmstrand.

– Vi har haft en bild från en helikopter som visar att det är lugnt i området och vi bedömer att vi har läget under kontroll. Men det kan sticka iväg på grund av att vinden ändrar riktning, fortsätter han.

Räddningsstyrkor från Ljungby, Lidhult och Unnaryd, Halmstad samt Försvarsmakten har kämpat med skogsbranden. Just nu finns 50 brandmän på plats i släckningsarbetet.

– Vi måste gå runt hela branden och det är ett stort område att täcka. Det kan ta lång tid innan branden är släckt, kanske uppåt tre dygn till, säger Micael Holmstrand.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".