Lars Vilks
Foto: Henrik Montgomery/TT
Konstdebatt

Lars Vilks om Älmhultskonsten: Demonstrera mera

"Det är bättre som en tidsbestämd utställning och ett inlägg i en debatt"
2:05 min

Nu kommenterar den kände och omdiskuterade konstnären Lars Vilks  rondellkonsten i Älmhult inför invigningen på måndag. Han säger att han tycker det är bra med konst som provocerar och att han vill se mer demonstrationer.

– Jag tycker att man sätter fingret på något som är aktuellt och öppnar för en diskussion. Sen kan jag vara kritisk mot att det här har mer än utställningskaraktär än en utsmyckningskaraktär, estetiskt sett. En rondell är ju en mycket speciell plats, där du inte kan ha en normal publik.

– Det är förbjudet att vistas i och besöka en rondell. De som åker förbi kan inte göra något närmare studium eftersom de befinner sig i en trafiksituation. Det är bättre som en tidsbestämd utställning och ett inlägg i en debatt, fortsätter Lars Vilks.

Vad vill du säga till de i Älmhult som funderar på demonstrera mot rondellkonsten på måndag?

– Demonstrera mera. Det är något av det största som kan hända en konstnär. Då har man verkligen lyckats engagera publiken, och det är ytterst sällsynt att man får demonstrationer mot konst.

Nedan kan du höra hela intervju med Lars Vilks om konst som provocerar och rondellkonsten i Älmhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".