Alkohol i park
1 av 5
Foto: Sveriges Radio
Alkoholkarta Växjö plus Spetsamossen
2 av 5
Inom det markerade området är det inte tillåtet att dricka alkohol i Växjö, enligt de lokala ordningsföreskrifterna. Förbudet gäller också hela Spetsamossenområdet. Foto: Växjö Kommun
Alkoholkarta Alvesta plus Spånens friluftsbad
3 av 5
Inom den röda linjen är det inte tillåtet att dricka alkohol i Alvesta. Förbudet gäller också Spånens friluftsbad. Foto: Alvesta kommun
Alkoholkarta Tingsryd plus friluftsbad och bygdegårdsområden
4 av 5
I det gråmarkerade området i Tingsryd får du inte dricka alkohol. Förbundet gäller också på de flesta friluftsbad och bygdegårdsområden i kommunen. Foto: Tingsryds kommun
Alkoholkarta Markaryd
5 av 5
Inom det streckade området i Markaryd är det inte tillåtet att dricka alkohol. En tydligare vägbeskrivning finns textens faktaruta. Foto: Markaryds kommun
Kronoberg

Här får du inte korka upp

Ola Severinsson: Förbudet finns egentligen inte till för familjerna
0:57 min

Sommarvädret lockar många att slå sig ner i gröngräset och öppna en kall öl eller en flaska vin. Men får vi verkligen lägga ut en filt var som helst och dricka alkohol? Och vad gäller på offentliga platser i stadsmiljö? Kommunernas alkoholkartor sätter gränserna.

Kommunerna i Kronobergs län har egna bestämmelser när det gäller att dricka alkohol på allmänna platser.

I de allra flesta fall beskriver kommunens lokala ordningsföreskrifter vilka områden i tätorten som det inte är tillåtet att dricka alkohol i. Men i Uppvidinge kommun finns inget förbud mot att dricka alkohol alls, eftersom det inte anses vara ett problem.

I alla kommuner gäller däremot Alkohollagen och åldergränsen 20 år när det gäller att dricka alkohol utomhus på offentlig plats, och inte på krogen.

– Om man under 20 år kan man inte befatta sig med alkohol på ett lagligt sätt, bortsett från att man kan dricka på krogen, eller folköl eller starkcider, säger polisen Ola Severinsson.

I Växjö är Strandbjörket, Linnéparken och Spetsamossen några av de parker där det inte är tillåtet att dricka alkohol.

– Men förbudet finns egentligen inte till för familjerna, utan för de större ungdomsgrupperna, förklarar Ola Severinsson.

I bildspelet ovan och faktarutan nedan kan du se vilka områden i din kommun som det inte är tillåtet att dricka alkohol i.

Så här ser reglerna ut i några av länets kommuner

Ljungby

Helsingsborgsvägen, Gängesvägen, Skånegatan, Olofsgatan, Drottninggatan, Harabergsgatan, Märta Ljungbergsvägen och Gamla Torget.

Uppvidinge

Har inget förbud alls.

Älmhult

Stortorget, Linnéparken och Björkparken i Älmhult inklusive Södra Esplanaden. Från rondellen vid Hallandsvägen i söder till Norra Esplanaden. Gemöskolans och Linnéskolans skolgårdar och parkeringarna utanför Silverdalen. Stations- och busstationsområdet i Älmhult. Marknadsplatsen utanför Balders Hage i Häradsbäck.

Markaryd:

Ett område i Markaryds tätort begränsat av korsningen Kronobergsgatan/ Drottninggatan, järnvägsspåret, Åsgatan, Drottninggatan, marknadsplatsen, Drottninggatan, Kungsgatan, Strandvägen, Hagagatan, Apoteksgatan, Kungsgatan, Kronobergsgatan och Drottninggatan.

Ett område i Strömsnäsbruks tätort begränsat av järnvägsområdet, norra gränsen av kvarteret Mejeristen och därifrån en rak linje västerut till Lagan-Hinnerydsvägen, Lagastigsgatan, Hermelinsvägen och järnvägsspåret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".