En varg
Vargen som sågs söder om Växjö verkar ha förlorat en del av bakbenet. Foto: Jonas Ekströmer / TT
Kronoberg

Trebent varg fångad på film

Lasse Le Carlsson: Den har förlorat vänster baktass
1:20 min

Den varg som för någon vecka sedan filmades utanför strax söder om Växjö är troligen en varg som förlorat en del av en bakbenet.

– Vi har skarpa indiktationer på att det är en varg som tidigare fastnat på bild i Jönköpings län. Den har förlorat vänster baktass, därför rör den sig lite ryckigt, säger Lasse Le Carlsson, besiktningsman på länsstyrelsen i Kronoberg.

För en dryg vecka sedan lyckades en privat person filma ett djur som såg ut som en varg men som rörde sig lite underligt i Rinkaby utanför Växjö. Länsstyrelsen besiktingman som undersökte spåren slog fast att det verkligen var en varg och att det troligen rör sig om en individ som har förlorat ena baktassen, därav den lite udda gången.

– Den har ju gått så här i ett ett halvt år ungefär

Och den har klarat sig bra?

– Ja.

Den trebenta vargen är ny i länet, men sedan ungefär fyra år tillbaka finns här en varg som rör sig regelbundet i länet:

– Jag har fått bildmaterial och vi har dna från en varg som rört sig Jönköping, Kronoberg, Blekinge under de här fyra åren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".