Älmhult

Kockbristen ställer till det för länets krögare

1:10 min

Det är stor kockbrist i Sverige och det påverkar restaurangerna i länet negativt. Mats Stjernqvist, krögare och ägare till Goaroije i Älmhult, säger att kockbristen ställer till med stora problem för hans företag.

Vi går allt mer på restaurang och vi blir allt mer kräsna när det handlar smaker och upplevelser i vad vi stoppar i oss. Mitt i allt det så är det också brist på kockarna som ska hitta vägen till våra hjärtan.

De närmaste sju åren måste ytterligare 5000 kockar rekryteras i Sverige.

Krögaren Mats Stjernqvist på restaurang Goaroije i Älmhult tar till alla knep för att få tag på den rätta kocken. Men det är mycket svårt.

– Man är väldig sårbar om nu några av mina befintliga kockar skulle säga upp sig. Och jag vill ju expandera och utöka både öppettider och kvalitén, vilket gör att jag söker kockar i dagsläget. I tre månader har jag sökt men inte hittat kockar i den kvalitén jag vill ha, säger Mats Stjernqvist.

Claes Sandvig på branschorganisationen Visita säger att kockbristen i grunden beror på branschens enorma tillväxt de senaste åren, i kombination med ett minskat intresse för yrkesutbildningar inom restaurang och livsmedel.

– Då blir det en obalans på arbetsmarknaden, säger han.

Branschutveckling i länet

2002 fanns 745 anställda inom restaurangbranschen i Kronoberg. Restaurangerna omsatte 512 miljoner.

2015 fanns 1 380 restauranganställda i Kronoberg. Restaurangerna omsatte 1 109 miljoner.

Källa: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista