Kronoberg

Få böter för kiss på öppen plats

Det är färre som kissar på offentlig plats som bötfälls. I polisregion syd, där Kronobergs län ingår, är det 232 personer som bötfällts för offentlig urinering hittills i år. Det kan jämföras med 2011 då 958 personer bötfälldes.

Statistik från polisen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt visar att antalet "kissböter" halverats på fem år i Sverige. Hittills i år har knappt 1400 böter för urinering på offentlig plats delats ut. 

I polisregion syd, där Kronobergs län ingår, är det 232 personer som bötfällts för offentlig urinering hittills i år. Under förra året var det 461 personer och under 2011 var det 958 personer. Antalet böter har alltså halverats även i polisregion syd de senaste fem åren. 

Kommunalpolis i Stockholm, Erik Forsell tror inte att minskningen beror på att antalet personer som kissar på gatan har minskat. 

– Jag har inget enkelt svar men det kan bero på att vi helt enkelt inte hinner med. Ibland uppstår det en situation när vi griper in och om resurserna är ansträngde så väljer vi att prioritera något annat, säger Erik Forsell, till Nyhetsbyrån Siren.