Ljungby

Fler och mer våldsamma snatterier oroar butiksägare

1:33 min

Antalet polisanmälningar om snatteri och stöld har ökat i Ljungby kommun de senaste två åren. Butiksägaren Margareta är också orolig över att brotten har blivit mer våldsamma.

Margareta Aronsson driver en sportbutik på Ljungbyporten. Senast i maj i år var hon med om att själv jaga misstänkta tjuvar efter en stöld butiken.

– Det var en kille tog på sig blandade kläder och tog sig ut härifrån. Sedan jagade vi honom och följde honom i bil till Kånna. Han var ganska hotfull hela vägen och tog upp en påk och slängde med. Men vi hade polisen i telefonen hela tiden, berättar Margareta Aronsson.

Vid händelsen grep polisen två personer misstänkta för stöld, och tittar man på statistiken så ökar polisanmälningarna om butiksstöld Ljungby kommun.

Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes det 107 butiksstölder förra året, jämfört med 68 under år 2014.

Snatterierna kan kosta mycket för butiksägarna. Margareta Aronsson uppskattar att just hennes sportbutik förlorar uppemot 300 000 kronor per år på grund av stölderna.

Men det handlar inte bara om pengarna. Enligt Margareta Aronsson blir det också allt vanligare att tjuvarna uppträder hotfullt om dom blir konfronteras av butikspersonal.

– Men jag tvekar inte att ingripa. Det här är ju vårt och då är det instinktivt att du försöker få tillbaka det du blivit bestulen på, säger hon.

Säkerhetschefen Per Geijer på Svensk handel berättar att snatterierna och stölderna kostar landets butiksägare 4,5 miljard kronor varje år.

– Vi har en polismyndighet på knäna som inte mäktar med. Och har du begått ett par brott tidigare är du i princip helt straffimmun och det är bara att gå in och ta för sig, säger Per Geijer.

Hans råd till butiksägare rådet att ha personal på plats som möter kunderna tidigt.

– Då blir det inte så roligt att stjäla i de butikerna för man blir upptäckt hela tiden.