Växjö

Coop Norremark riskerar öltillståndet

1:07 min

Coop Extra på Norremark i Växjö kan bli av med sitt tillstånd att sälja folköl. Detta efter att en 14-åring från ungdomens nykterhetsförbund, UNF kunde köpa öl i våras. Förra året sålde en annan Coop-butik också öl till minderåriga. 

– Det är djupt beklagligt att det ska behöva hända, vi ser mycket allvarligt på detta givetvis, säger Dennis Andersson, områdeschef på KF Göta.

I UNF:s undercover-uppdrag i våras då man lät minderåriga testa att köpa folköl, var det flera butiker som åkte dit.

En av dem var alltså den stora Coop-butiken på Norremark, där kassörskan lät en 14-åring köpa öl utan att kolla legitimation. 

Nämnden för arbete och välfärd i Växjö kommun öppnar nu ett tillsynsärende av KF Göta. Som kan leda till att butiken förbjuds sälja folköl.

Det är andra året i rad som en Coop-butik i Växjö sålt folköl till minderåriga.

Förra året fick KF Göta en varning av Växjö kommun efter att samma butik vid två olika kontroller sålde öl till minderåriga.    

– Det som är risken är att vi kan förlora vårt tillstånd när det här händer och när en medarbetare inte tar leg. Det är också straffbart för medarbetaren, så man riskerar också sin anställning. Vi ska givetvis täcka upp detta genom att säkra våra rutiner, säger Dennis Andersson.

– Vi har väldigt tydliga rutiner, men det är den mänskliga faktorn och vårt sätt att säkerställa detta är att vi ska genomföra egna kontroller också. Att vi löpande gör egna kontroller så att vi når vår noll-vision, fortsätter han.

Efter förra årets UNF-kontroll fick tre butiker varningar enligt alkohollagen av Växjö kommun. Per Sandberg, chef på förvaltningen för arbete och välfärd, säger att kommunen nu har inlett en utredning av de tre butikerna.

– Vi tittar på hur de har hanterat det och hur vi ska gå vidare med det. Det yttersta i detta är att man får ett förbud mot att sälja folköl, men det kan jag inte uttala mig förrän utredningen är klar, säger han.