Lagan

Skyltarna stoppade snatterierna – men kundkontakten är viktigast

3:21 min

Philip och Roland Johansson satte upp en förbudskylt mot skolelever för att få stopp på snatterierna i sin butik. Skylten gjorde att det lugnade ner sig, men personalnärvaro och kundkontakten är den bästa åtgärderna mot stölder, berättar handlarna.

I våras berättade P4 Kronoberg om ICA handlarna Philip och Roland Johansson, som satte en upp skylt utanför sin butik i Lagan för att stoppa snatterierna. Skylten förbjud skolelever från att vistas i butiken på dagtid.

I dag berättar Philip Johansson att skylten och uppmärksamheten runt den minskade snatterierna.

– Snattandet från ungdomarna har uppfört helt och hållet. Det fick mycket positiv uppmärksamhet och vi tog ner skylten så fort det lugnade ner sig, säger han.

Vi försöker ha så mycket personal som möjligt ute i butiken så kunderna blir sedda och synliggjorde

Däremot har de märkt att en hög personalnärvaro och en bra kontakt med kunderna är det bästa sättet att förebygga stölder.

– Vi försöker ha så mycket personal som möjligt ute i butiken så kunderna blir sedda och synliggjorda, säger Philip Johansson.

Även om snatterierna i hans butik minskar, så känner han igen bilden av att de snatterier som sker i Ljungby kommun idag är mer våldsamma.

Ola Severinsson vid Växjöpolisen håller med om arbetet mot snatterier och stölder butiker, handlar om att få kunden att känna sig sedd.

– Har man skapat en relation är sannolikheten att du ska snatta i den butiken mycket mindre, säger han.