Den östgötska vita gurkan.
1 av 2
Den östgötska vita gurkan. Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio
Sara Bäckmo
2 av 2
Odlaren Sara Bäckmo Foto: Jan Rickers
Kronoberg

Dags att lägga in säsongens gurkor

Under säsongen gör Sara Bäckmo mängder med inlagd gurka. Hon föredrar saltgurka eftersom lagen inte innehåller mer än två teskedar socker. I dag bjuder hon oss på sitt bästa recept på inlagd gurka.

Till inläggningen använder jag olika slags druvgurkor eller gurkor där det uttryckligen stått på fröpåsen att de lämpar sig för inläggning. Slanggurkor blir inte lika krispiga och fina.

Du behöver: I dl salt (till första momentet)

1 kg gurka, ca 15 st 10 cm långa

Ett knippe dillstjälkar 

20 blad av svarta vinbär

ca 100 g pepparrot

Lag: 1 liter vatten 2 dl ättiksprit 12% 1 dl salt 2 tsk socker

Gör så här: Rensa, skölj och borsta gurkorna. Lägg dem i en bunke med knappt 1 dl salt över natten. Koka lagen en god stund innan du fixar till gurkorna och låt svalna.

Skölj gurkorna och skär dem i skivor, om du inte vill lägga in dem hela. Skivar du gurkorna får det plats mycket mer i en burk. Lägg vinbärsblad i botten på en glasburk och fyll på med gurkor. Toppa med dill och pepparrot.

Häll lagen över.

Jag ställer burkarna upp och ned på svalt och mörkt ställe tills de ska ätas.

Sara Bäckmo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".