Cancervården hämmas på grund av brist på lokaler.
1 av 2
Katarina Hörberg, verksamhetschef för onkologen vid Växjö lasarett. Foto: Tomas Lindberg
När vår reporter går förbi ett av behandlingsrummen behandlas två patienter i rummet.
2 av 2
När P4 Kronobergs reporter går förbi ett av behandlingsrummen behandlas två patienter i rummet. Foto: Tomas Lindberg
Kronoberg

Brist på lokaler inom cancervården

Per-Henrik Nilsson: Hoppas lösa det under hösten
0:54 min

Onkologen i Växjö, där man behandlar cancerpatienter, har för få och för trånga lokaler. Nu slår personalen larm om att bättre lokaler behövs för att man ska klara att behandla patienterna som blir allt fler.

I dag tvingas vårdpersonalen behandla flera cancerpatienter samtidigt i trånga rum.

– Det kan vara svårt att samtala med patienterna om det som är känsligt när man sitter med andra i samma behandlingsrum, säger onkologens verksamhetschef Katarina Hörberg på Växjö lasarett.

Trots problemen med allt för trånga lokaler kan cancervården i Kronoberg visa upp goda resultat. Man har korta väntetider. Men problemen med allt för få behandlingsrum sliter på personalen.

– Det är en bristfällig arbetsmiljö som stressar och det kan bli allt svårare att rekrytera ny personal till en arbetsplats som är så trångbodd som onkologen, säger Katarina Hörberg. 

Per-Henrik Nilsson, hälso- och sjukvårdsdirektör i region Kronoberg, säger att man jobbar på att hitta tillfälliga lokallösningar till dess att onkolgen kan bygga ut, eller flyttas till nya lokaler.

– Vi är inne i ett planeringsskede kortsiktigt och långsiktigt. Kortsiktigt försöker vi lösa det så bra vi kan. Men långsiktigt ska det till politiska beslut. Kortsiktiga förändringar hoppas vi få till under hösten.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".