På måndag blir det fart på laxen när Mörrumsån när den får en klung vatten på från Åsnen.
Här ser man att det är för lite vatten i ån, i vanliga fall ska man inte se så mycket sten här vid kungsforsen i Mörrum, säger Ulf Sill Foto: Tomas Lindberg
Kronoberg

Nu får laxen hjälp av klunkad Mörrumså

"Laxen väntar på mer vatten"
1:11 min

På måndag öppnas dammluckorna för att öka vattenflödet i Mörrumsån. På grund av vattenbrist har laxen "parkerat" sig på olika ställen i ån .


– Nu ska vi sätta fart på de som nu står stilla eller som ännu inte lämnat havet för att simma upp i ån, säger Ulf Sill platschef vid Mörrums Kronolaxfiske.

Det är på grund av torkan som det är för lite vatten i ån och det gör att laxen slöar till och står stilla. När det nu kommer mer vatten i samband med klunkningen från sjön Åsnen stimuleras laxen att simma vidare mot lekplatserna högre upp i ån.

När Sydkraft öppnar vattenluckorna vid Åsnens utlopp vid Hackekvarn ökar flödet till Mörrumsån med 3 kubikmeter per sekund.

– Lika stor mängd vatten leder man sen förbi kraftverkens turbiner in i de gamla åfårorna där laxen måste simma för att komma högre upp i Mörrumsån, förklarar Ulf Sill. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".