Simon Svensson
Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Växjö

E-proffset biter tillbaka: Gamlingar som bojkottar

Simon "ScHwimpi" Svensson: E-sport är en sport
1:12 min

Hockeylegendaren Tommy Söderström hotar att bojkotta SVTs program Mästarnas Mästare efter att E-sport – eller datorspel – inkluderats i programmet. Nu får han svar på tal från den professionella e-sportaren Simon Svensson.   

Tommy Söderström var långt ifrån ensam om att bli upprörd över när Emil "Heaton" Christensen – en legend inom datorspelsvärlden – under gårdagen presenterades som en av deltagarna i SVT-programmet Mästarnas Mästare.

Söderström benämnde det hela för Expressen.se som "ett skämt", tyckte att man i sådana fall kunde inkludera brädspelet Yatzy också och manade till bojkott av programmet. 

Simon "ScHwimpi" Svensson från Växjö försörjer sig på att spela datorspelet Heroes of the Storm. Han tror att kritiken grundar sig på okunskap. 

– Jag tycker att det är mest gamlingar som manar till bojkott. Det kanske låter lite tufft, men äldre människor kommer ändå aldrig kolla på oss för att de inte förstår det. Det är stor skillnad mellan att sitta hemma och spela själv och att spela professionellt, säger han.  

I och med e-sportens inträde i Mästarnas Mästare diskuterar nu många om e-sport verkligen bör räknas som en sport. 

– Jag tycker att e-sport är en sport. Det är ingen idrott, men det är en sport. Du tävlar i det, du kan vara bättre än andra och du kan välja hur mycket du ska träna, säger Simon Svensson och fortsätter:

– Folk ser ner på e-sport eftersom det inte är fysiskt. Men när du spelar sitter du rakt upp och fokuserat i många fler timmar än vad idrottare gör. En idrottare kör ju all-in i kanske tre timmar medan vi måste vara fokuserade i åtta timmar och uppåt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".