Kronoberg

Hårdare asylprövningar stoppar utländska studenter

1:10 min

Den nya asyllagen och Migrationsverkets hårdare bedömningar påverkar utländska studenter som ska studera i Växjö. Många väntar på visumbesked och fortfarande inte fått ett beslut om sina ärenden, trots att terminen snart har börjat.

Lina Mann, som är internationell koordinator på Linnéuniversitetet, berättar att det är många studenter som, trots att terminen snart börjar, ännu inte har fått visumbesked.

– Tillståndsenheten i Växjö och även andra om jag har förstått rätt, har fått instruktioner om att ha hårdare bedömningar vad det gäller studieavsikten säger Lina Mann.

Studenterna som tidigt har ansökt om visum för att flytta och studera i Sverige, väntar på ett visumbesked från svenska ambassader i utlandet som är överbelastade och inte har haft tillräckligt med personal, förklarar Mann.

– Migrationsverkets hårda bedömningar har lett till att flera studenter behöver kallas till intervju på svenska ambassader i olika länder, där det ska utredas om deras avsikt är att komma hit och studera, inte något annat, säger Lina Mann.