Bo Frank i studion
Bo Frank (M) kräver ett möte med polisledningen kring det han kallar en kommande "systemkollaps". Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Växjö

Bo Frank kräver möte om polisens "systemkollaps"

Bo Frank (M): Vi står nästintill inför en systemkollaps
2:19 min

Polisens organisation och personalsituation kritiseras både internt och på många nivåer i samhället. Nu kräver Växjö kommunalråd Bo Frank (M) ett möte med rikspolischefen och regionens polisstyrelse för att få svar på vad som ska göras åt det han kallar en kommande "systemkollaps".  

Åklagare har slagit larm om polisbristen, arrestpersonalen är hårt pressad och polisen hinner inte utreda alla brott. Den nya polisorganisationen i Sverige har sedan den infördes fått hård kritik både internt och på olika nivåer i samhället.

Nu reagerar Växjös kommunalråd Bo Frank (M) och kräver ett möte med rikspolischefen Dan Eliasson och regionens polisstyrelse.

På grund av den allvarliga polissituationen som råder i Växjö och Kronobergs län, önskar jag ett möte med rikspolischefen samt polisens regionledning snarast

Bo Frank är som kommunstyrelsen ordförande också ordförande i det brottsförebyggande rådet i Växjö, som är ett samarbetsorgan mellan kommunen och polisen.

– Det jag kan konstatera är att vi nästintill står inför en systemkollaps. Jag får samtal från människor varje vecka som klagar på att man inte kommer fram till polisen. Samtidigt gör de poliser som finns här i Växjö ett heroiskt arbete med de knapphändiga resurser de har, så de kan inte lastas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".