Kronoberg

Åklagare slår larm: Barnärenden fastnar hos polisen

Emma Berge: Det blir mycket svårare att styrka brott
3:21 min

Åklagare Emma Berge är orolig över att personabristen inom polisen leder till att brottutredningar där barn är inblandade fördröjs. Hon skickar ofta påminnelser om olika ärenden och får till svar att polisen inte hinner med.

– Jag är oroad när man får till svar att man inte hinner med ärenden med brott som man egentligen ska prioritera, som ärenden med barn, säger åklagare Emma Berge.

Polisens och Åklagarmyndighetens riktlinjer säger att förhör med barn ska hållas inom två veckor från en händelse. Nu anser Emma Berge att personalbristen leder till att utredningarna försvåras.

– Det blir mycket svårare att styrka brott. Tänk dig själv att be ett barn berätta om något som hände för tre månaders sedan, jämfört med för tre dagar sedan, då man får en mycket bättre berättelse.

Tänk dig själv att be ett barn berätta om något som hände för tre månaders sen, jämfört med för tre dagar sen

Hon poängterar att det här problemet gäller alla brottsutredningar, där vittnen, målsägande eller en misstänkt ska återge en händelse.

– Därför är det viktigt att man gör så mycket åtgärder som möjligt i nära anslutning till att det blir en polisanmälan, säger Emma Berge.

Hon skickar ofta påminnelser till polisen om brottsärenden där en utredning ännu inte har kommit igång.

– Då kan jag få till svar att "vi inte hinner jobba med det här ärendet just nu, och måste prioritera annat". Då blir det lite tröstlöst. Alla poliser gör ett bra jobb, men de är för få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".