Skivor i Sveriges Radios arkiv.
Fredag 30 september till lördag 1 oktober säljer P4 Kronoberg Sveriges Radio ut skivarkivet i Växjö. Foto: Calle Berglund/ Sveriges Radio
Världens barn

Gräv fram låtskatterna ur musikarkivet!

P4 Kronobergs skivarkiv innehåller många låtskatter som spelats i radion genom åren. Men idag den 30 september säljer vi ut hela arkivet i Linnégallerian i Växjö, för att samla in pengar till Världens barn.

Fredagen 30 september till lördagen 1 oktober säljer P4 Kronoberg Sveriges Radio ut skivarkivet i Växjö. Kom till Linnégallerian, gör skillnad och gräv fram dina favoriter ur musikhistorien!

Alla intäkter från utförsäljningen går oavkortat till Radiohjälpens insamling för Världens barn.

Det finns något för alla och alla musiksmaker. Sen kan det ju vara kul att ha en skiva som spelats i radio hemma i skivhyllan

– Det är redan många som visat ett stort intresse för vår utförsäljning och vi vet att det kommer att komma skivsamlare från olika håll i landet för att fynda rariteter, säger Marianne Greip som är ansvarig för skivutförsäljningen.

Hon tror att alla kommer att kunna hitta några fynd i arkivet, inte minst bland vinylskivorna. Men det gömmer sig även skatter bland alla CD-skivor.

– Det finns något för alla och alla musiksmaker. Sen kan det ju vara kul att ha en skiva som spelats i radio hemma i skivhyllan, om inte annat. Och samtidigt skänker man ju pengar till Världens barn, säger Marianne Greip.

I det stora skivarkivet, som är ett av de sista som Sveriges Radio säljer ut, finns över 25 000 LP-skivor, singlar och CD-skivor från 70-talet och framåt, som spelats i P3 och P4 genom åren. 

Skivutförsäljningen genomförs i samarbete med IOGT-NTO i Växjö. Under försäljningsdagarna i Linnégallerian kommer lokala profiler och artister att vara på plats för att spela sina favoritskivor och auktionera ut egna specialpaket.

Olika specialpaket med vinylskatter kommer också att auktioneras ut på Tradera fram till fredag 7 oktober kl.16.00, då auktionerna avslutas.

Under de första två timmarna i Linnégallerian mellan klockan 10-12 på fredagen kostar LP 50 kr och singlar/EP/CD 20 kr.

Klockan 12 tömmer vi lokalen och därefter är det nytt insläpp och då kostar LP 20 kr och singlar/EP/CD 10 kr

Från klockan 14.00 på lördagen är det sedan utförsäljning av skivorna. Då säljer vi en plastkasse för 50 kr som får fyllas med så många skivor som får plats.

Stöd insamlingen och hitta din raritet! 

 • Kostnad? Inträdet är gratis, men allt du köper går oavkortat till Världens barn-insamlingen.

 • När? Fredag 30 september klockan 10.00-19.00 och lördag 1 oktober klockan 10.00-16.00.

 • Var? Linnégallerian i Växjö.

 • Hur? Vi säljer ut hela vårt arkiv med cirka 25 000 skivor, varav 3600 LP-skivor, 2500 singlar och 19200 CD-skivor. Enstaka skivor kommer att läggas ut till försäljning på Tradera och olika temapaket kommer att auktioneras ut på plats under båda dagarna. 
 • Varför? Sveriges Radios Grammofonarkiv i Stockholm är ett av världens största skivarkiv och dit har alla unika skivor skickats redan innan. Numera spelas sällan skivor direkt i radio eftersom de har digitaliserats. Därför finns det inte längre ett behov av att egna skivarkiv på Sveriges Radios redaktioner ute i landet.

 • Vart går pengarna? Alla intäkter går oavkortat till Radiohjälpens insamling för Världens barn. P4 Kronoberg samlar årligen in pengar för att barn i världen ska få gå i skolan eller få rent vatten.

Så går skivutförsäljningen till

Världens Barn 2016 Evenemangsbild
 • Skivorna kommer inte vara sorterade i alfabetisk ordning eller genrer, men däremot i kronologisk ordning. Men det handlar om att man helt enkelt får bläddra och fynda.

 • Om du vill veta om en specifik LP eller CD finns i arkivet kommer vi kunna erbjuda en tjänst på plats där man kan söka efter en skiva i vårt databas. Varje sökning kostar 10:- och går till Världens Barn.

 • De flesta skivorna har klisteretikett och det kan även vara skrivet på konvolut. Skivorna säljs i befintligt skick.

 • En del LP-skivor innehåller ”bonusmaterial” i form av pressreleaser och foton som ligger inne i konvolutet

 • Vi tar emot kontanter eller så kan du betala via Swish, men du kan inte betala med kort.

 • Under de första två timmarna, mellan klockan 10-12 kostar LP 50 kr och singlar/EP/CD 20 kr. Klockan 12 tömmer vi lokalen och därefter är det nytt insläpp och då kostar LP 20:- och singlar/EP/CD 10:-

 • Från klockan 14.00 på lördagen är det utförsäljning av skivorna till vrakpriser. Vi säljer en plastkasse för 50 kr som man får fylla med så många skivor som får plats.

 • Ett mindre antal skivor finns till försäljning på Kafé de luxe på evenemanget En Skiva för Världens barn fredag 30/9 från kl 15.
  Där kan publiken önskeköpa skivor – det vill säga köpa en LP eller cd för 100 respektive 50 kronor och få en låt från skivan spelad av kvällens dj:s.

 • Tanken med kvällen är att hylla musik och skivor i skön miljö, och förstås samla in pengar till Världens barn. De skivor som blir över finns till försäljning på Linnégallerian från klockan 10 på lördagen.

 • De skivor som in sin tur blir över från utförsäljningen i Linnégallerian kommer att hämtas av Erikshjälpen och kommer att finnas till salu hos dem den 8/10. Den dagen går deras dagskassa oavkortat till Världens Barn.
 • Frågor om skivutförsäljningen kan mailas till: marianne.greip@sverigesradio.se

Relaterat

Mer om Världens Barn P4 Kronoberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".