Rolf Granér, lektor och polisforskare vid Linnéuniversitetet. Foto; Anne Marchal/Sveriges Radio
Rolf Granér, lektor och polisforskare vid Linnéuniversitetet. Foto; Anne Marchal/Sveriges Radio
P4 Kronoberg granskar poliskrisen

"Poliscentralisering är ett mode som går igen"

Rolf Granér: Man lyckas inte marknadsföra en centraliserad polisreform som mer lokal
4:06 min

En centralisering av polisorganisationen har tidigare testats i Danmark, Skottland och Norge. I dagarna hålls en konferens i Oslo där modellen utvärderas. Polisforskaren Rolf Granér vid Linnéuniversitet säger att kritiken och problemen varit desamma som i Sverige.

– Den samlade bilden är de förlorar sin lokala anknytning, att de lokala resurserna försvinner och att man uppenbarligen inte lyckas med konststycket att marknadsföra en centraliserad polisreform som att den ska komma närmare medborgarna och blir mer lokal, säger Rolf Granér, lektor och polisforskare vid Linnéuniversitetet i Växjö, som är på plats under konferensen.

Han menar att de nya kommunpoliserna och medborgarlöftena mer handlar om att tillfredsställa politiker och den lokala opinionen, än något annat.

"Resurserna brukar hamna där makten finns, och det har de gjort i Danmark och Skottland"

– Det är erfarenheterna från den andra länderna. Men med den allmänna röran i Sverige gör att det är för tidigt att säga vad som kommer att hända här. Men resurserna brukar hamna där makten finns, och det har de gjort i Danmark och Skottland, säger han.

Vem lyckades sälja in centraliseringen till Sverige, om det sedan tidigare fanns tveksamheter med den i Danmark och Skottland?

– I Sverige fanns det goda argument för en gemensam myndighet och en bred politisk enighet om att gå ifrån de 21 självständiga länspolismästarområdena. Men när man sedan tillförde allt det andra samtidigt så blev det problematisk. Där vet jag inte var den politiska förankringen fanns, det är väl ett mode som går igen just nu, säger Rolf Granér.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".