Streetrace i Älmhult
1 av 2
Börje Sunesson, Jonatan Sunesson och Patrik Svensson med en kompressormatad Camaro från -74. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Här har det börnats!
2 av 2
Per Brolléus visar däckspåren efter att Jonatan Sunesson burnade med Chavellen.
Älmhult

Lagligt streetrace körs i Älmhult

"Det här är hur stort som helst"
9:24 min

Jonatan Sunesson har 600 hästkrafter under huven på Chevellen och tror sig kunna slå sin farbror Börje Sunesson med över tusen hästkrafter i sin Camaro från 74. På söndag är det streetrace på Danska Vägen i Älmhult.

Ska bara byta bakdäck så jag får bättre grepp, säger Jonatan Sunesson.

Tidigare arrangerades en mängd illegala streetracetävlingar i länet, men efter en svår olycka har de illegala tävlingarna nästan helt försvunnit. Nu är det legala tävlingar som gäller.

Till Älmhult väntas 150 bilar till tävlingen och en publik på uppåt tvåtusen personer. Jonatan Sunesson är en av dem som både arrangerar och ska köra i tävlingen.

– Det här är det absolut roligaste i livet. En del lägger pengarna på dyra jaktvapen, men jag lägger dom på motorer och reservdelar. Däremot är mitt klädkonto inte särdeles dyrt, säger han

Streetrace handlar om att två bilar möts på en kort och rak sträcka. Ett lopp tar ungefär tio sekunder och vinnaren går vidare tills det så småningom är det dags för en final.

På frågan om någon av de tre herrarna har deltagit i ett illegalt streetrace blir det ganska tyst. Inga händer upp, men tre småluriga leenden syns.

– Vi hade ett race på flygrakan vid Eneryda på 80-talet. Då var jag med, avslöjar Börje Sunesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".