Magnus Johansson och Ove Svahn boende i Eke tittar ut över platsen där vindkraftverken kommer byggas.
1 av 2
Grannarna Magnus Johansson och Ove Svahn är upprörda över kraftverken. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Peter Borg, ägare till Mångkraft, utanför sitt hem.
2 av 2
Peter Borg, ägare till Mångkraft, är nöjd över länsstyrelsens beslut. Foto: Jerry Sandberg/Sveriges Radio
Växjö

De höga vindkraftverken upprör boende

Magnus Berg, boende: Ett misslyckande för hela bygden.
0:43 min

Trots protester har bolaget Mångkraft fått miljötillstånd av länsstyrelsen för att bygga tre vindkraftverk i Målajord, vid byn Eke i Växjö kommun.

– Vi fick tillståndet i början av veckan och är väldigt glada. Vi har ju fått vänta i sexton, sjutton månader så vi tycker att det var på tiden. Även om miljötillståndet blir överklagat räknar vi nu med att bygget kan komma igång om ett år, säger Peter Borg, ägare till Mångkraft AB.

Men frågan om vindkraftverken i Målajord är omstridd och protesterna från de boende i området är starka. Flera har uttryckt farhågor om högljutt buller och ifrågasatt lämpligheten i att bygga vindkraftverken så nära Eke, en by med stora kulturvärden.

Magnus Johansson, boende i Eke säger att hela bygget är ett experiment.

– Det kommer bli ett blinkande lyse plus en ljudmatta som ligger jämt, säger han. Det blir ett misslyckande för hela bygden.

Han kommer att överklaga bland annat de bristfälliga undersökningar som bolaget gjort inför den här etableringen. Men Peter Borg är inte orolig för att projektet inte skulle bli av.

– Vi ligger ju långt under alla riktvärden. Vi har aldrig trott att det finns någon möjlighet att stoppa det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".