Rose-Marie Andersson, ordförande i Djurens Vänner med en av katterna på katthemmet.
En av katterna på katthemmet tillsammans med Rose-Marie Andersson på Djurens Vänner Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Växjö

Övergivna katter lämnas till katthem

"Man lägger kattungarna i en container, samma dag den ska tömmas"
2:41 min

Sommarkatter eller oönskade kattungar. Katthem runt om i länet tar emot övergivna katter. Det är ett problem året runt, säger Rose-Marie Andersson på Djurens vänner.

Till Djurens vänners katthem på Älgvägen i Växjö lämnas övergivna katter. Sommarkatter som lämnats kvar när sommaren är över. Eller kattungar som kommit till eftersom man låtit bli att kastrera en sin katt. 

– Det är ett problem året runt. Vi får in katter inte bara under sommaren, men just nu är det mycket kattungar, säger Rose-Marie Andersson som är ordförande för Djurens Vänner.

– Varför kan inte djuret vara värt en kastrering? Det är ju bara en engångssumma. Det skulle vara lag på att kastrera alla katter, utom de som används till avel.

Har du någon händelse du minns?

– Det är containerkatterna som folk lägger i en container, av en händelse samma dag som containern ska tömmas. Det är fruktansvärt. Har vi tur så lägger de i alla fall katterna i en låda med lufthål, säger Rose-Marie Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".