Göran Åhlander, lärare står i grupprummet på Åbyskolan.
1 av 2
Göran Åhlander, lärare på Åbyskolan. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Jens Krantzen, ordförande i Lärarförbundet i Ljungby står i en skolklass.
2 av 2
Jens Krantzén, ordförande i Lärarförbundet i Ljungby. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Kronoberg

Lärare: Ful markering mot dem som inte får lönepåslag

Göran Åhlander: Man måste göra sitt bästa annars är man pantad och såld. 
0:40 min

Den ettåriga satsningen på lärarlönelyftet som flera kommuner i länet ska ta till väcker kritik hos både lärare och facket. 

Flera hundra lärare, som bedöms vara extra skickliga, kommer att få lönepåslag under hösten. Men Göran Åhlander, som är lärare på Åbyskolan i Lagan i Ljungby kommun, tycker att alla lärare borde få ett lika stort lönepåslag.

– Det är en rätt ful markering mot de lärare som inte får påslaget. De kommer kännas dåligt och skapa missnöje som inte är bra i skolan. Vi får inget samarbete på det sättet, säger Göran Åhlander.

Även Lärarförbundet är kritiskt till att man i flera kommuner i länet gör det som en tillfällig satsning, trots att regeringen sagt att lärarlönelyftet ska vara permanent. 

– Det motverkar syftet med reformen att göra yrket attraktivt, säger Jens Krantzén, ordförande för Lärarförbundet i Ljungby. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".