Lägenheter med fönster.
Foto: SVT Bild
Växjö

Samarbete om ny hyresmodell brakar ihop

Växjöbostäder: Hyrorna i dagens modell täcker inte kostnaderna för renoverade lägenheter
0:46 min

Växjöbostäder och Fastighetsägarna Syd bryter samarbetet med Hyresgästföreningen Sydost om en ny hyressättningsmodell i Växjö. 

Carl-Lennart Lagerström, affärschef på Fastighetsägarna Syd, säger i ett pressmeddelande är inte Hyresgästföreningen villiga att diskutera att den nya modellens hyror måste spegla hyresgästernas värderingar och täcka kostnader för renoveringar och standardhöjningar.

Under ett och ett halvt år har projektet för att ta fram en ny hyressättningsmodell i Växjö pågått.

Fastighetsägarna och Växjöbostäder föreslår en lösning som redan tillämpas i Malmö och Helsingborg, något som Hyresgästföreningen ska ha sagt nej till.

– De vill frångå bruksvärdesmodellen och förhandla varje renovering för sig. Det skulle medföra att det blir olika hyror på lika lägenheter, det kan vi aldrig gå med på säger Björn Johansson, ordförande i hyresgästföreningen region Sydost.

 – Om Hyresgästföreningen kan tänka sig en väl beprövad lösning som verkar positivt för hyresrättens förutsättningar när det gäller till exempel kostnader vid renoveringar är de välkomna att ta kontakt med oss igen, säger Maria Säterdal, VD Växjöbostäder i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".