Stora kabeltrummor med bredbandskabel på landsbygden.
Arkivbild. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Ljungby

Bredbandsbråk på Bolmsö

Jan Starck: Min önskan är att kommunen rättar till det här
1:18 min

På Bolmsö ställer alla markägare upp för att fiber ska finnas på ön. Marken upplåts gratis. Men Ljungby kommun kräver cirka 70 000 kronor av det privata fiberbolaget - för att kablarna ska få grävas ner på kommunens mark. Orättvist tycker Bolmsöborna.

– Det är inte solidariskt och inte rättvist att just Ljungby kommun ska gå emot strömmen och ta betalt, en rätt hög kostnad för de få som bor i de områdena, säger Jan Starck, ordförande i Bolmsö fiberförening. 

Bolmsöborna valde det privata bolaget IP Only Networks för sin bredbandsutbyggnad. Det kommunala energibolaget fick konkurrens.
Alla markägare på ön har ställt upp, även kyrkan, och upplåter sin mark gratis för fibret, berättar Jan Starck. Men inte Ljungby kommun som i avtalet med IP Only kräver cirka 7000 kronor för markintrånget. I 10 år.

Något som både krånglar till det och riskerar att göra det dyrare för oss, säger en besviken Jan Starck som menar att kommunen genom sin höga avgift, inte behandlar alla sina medborgare lika.

– Kommunen borde ju kämpa och hjälpa oss att få rimliga kostnader på landsbygden även för bolag som inte är kommunens egna, så man har samma förutsättningar, säger Jan Starck. Han har också förgäves försökt från svar från kommunen om hur man kommit fram till summan.

– Vi har inte fått någon förklaring, säger Jan Starck.

– Min önskan är givetvis att Ljungby kommun rättar till det här och lyssnar på oss på Bolmsö och ställer upp på samma villkor som vi alla andra gjort.

Det är tekniska nämndens arbetsutskott som beslutat om avgiften för markintrånget på kommunens mark.

Carl-Gustav Sundgren (C) ordförande i nämnden säger att avgiften för IP Only är uträknad efter en modell som gör att det blir konkurrensneutralt. 

Carl-Gustav Sundgren, säger att den här avgiften inte har varit något problem på andra orter i kommunen.

– Vi har jämfört för att det ska vara konkurrensneutralt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".