Kaos i London efter flera explosioner

Hela Londons tunnelbanenät är avstängt efter en serie explosioner som startade strax före klockan tio svensk tid på torsdagsförmiddagen. Hittills har två dödsfall bekräftats och ett hundratal personer har skadats. Premiärminister Tony Blair kallar det inträffande för en terroristattack och kommer att lämna G8-mötet för att återvända till London.

Enligt de första uppgifterna från Londonpolisen skulle explosionerna ha orsakats av ett elfel. Men efter tunnelbaneexpolsionen har också uppgifter kommit om att tre bussar exploderat. Det inträffade ser ut som en serie samordnade terrordåd.
Storbritanniens primärminister Tony Blair säger i ett uttalande att han kommer att lämna G8-mötet för att återvända till London.
Han var tydlig när han sa att detta helt tydligt är en terroristattack och att det inte är en tillfällighet att den sammanfaller med G8-mötet. Men terroristerna kommer inte att lyckas, sa Tony Blair.

Första explosionerna på tunnelbanan
Den första explosionen ägde rum på Metropolitan line mellan Aldgate och Liverpool Street Station, nära Londons bankdistrikt. Den följdes av flera explosioner vid bland annat Edgware Road och King’s Cross Station, på sex eller sju tunnelbanestationer.
Ögonvittnen berättar att tunnelbanan mellan King’s Cross station och Russell Square fylldes av rök och flera personer är allvarligt skadade.

Flera tunnelbanestationer har evakuerats. En av de evakuerade stationerna är Stratford som kommer att vara en viktig tunnelbanestation under Olympiska spelen. London valdes på onsdagen till att hålla sommar-OS 2012.

”Taket blåstes av”
Strax före klockan elva ägde en explosion rum ombord på en buss, explosionen följdes av flera, uppgifter talar om tre explosioner ombord på bussar i centrala London.

Karen, en amerikansk turist, satt i en turistbuss när taket blåstes av, hon såg inga skadade eftersom de snabbt flyttade sig från området.

Ögonvittnen vittnar om kaos i London

Mobiltrafiken är utslagen, troligtvis eftersom så många försöker nå sina anhöriga.

Terrordåd har varit väntade
Londons borgmästare Ken Livingstone kommer att återvända till London. Han har tidigare sagt apropå risken för terrordåd att ”en dag kommer några att komma fram dit de tänkte sig”. Det ser ut som det är vad som inträffat idag.

Sjukhusen har höjd beredskap för att ta emot skadade.

All tågtrafik och en del av flygtrafiken till och från London är stoppad.

(SR Ekot)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista