Lärare med elever.
1 av 2
Läraren Sven Hanche är orolig över arbetsmiljön för elever och lärare. Foto: Sveriges Radio/Rebecka Svensson
Skola utanför
2 av 2
Allbo lärcenter i Alvesta. Foto: Svergiges Radio/Rebecka Svensson
Alvesta

Smärtgränsen nådd på Allbo lärcenter

Carsten Wulf, utbildningsförvaltningen: "Vi letar med ljus och lykta efter lokaler."
0:52 min

Antalet gymnasieeleverna ökar stadigt på Allbo lärcenter i Alvesta och behovet av en ny lokal blir allt mer akut. Kommunen har ännu inte hittat någon lösning och nu tvingas skolan stänga antagningen.

Sedan två år tillbaka bedrivs undervisningen för gymnasieleverna i före detta kontorslokaler på Fabriksgatan. Klassrummen är små, korridorerna smala och någon skolgård finns inte. Läraren Sven Hancke känner att måttet är rågat och är oroad över arbetsmiljön.

– Eleverna går på varandra och det är hög ljudnivå. Man är trött och det förekommer huvudvärk bland elever och lärare. Det bäddar för konflikter, säger Sven Hancke.

I höst började nästan 140 elever på skolan, vilket är 40 fler än förra året. Fortfarande står flera elever i kö men nu har man beslutat att stoppa antagningen.

– Det är ju ett angenämt problem när det vill komma fler elever. Det är mest flyktingar som går här och det är jättebra att vi har en skola för dem, men nu är det lokalen som sätter begränsningen.

I över ett år har skolan informerat utbildningsförvaltningen i Alvesta om det akuta behovet av nya lokaler men ännu finns ingen lösning.

– Vi försöker ha tålamod och vi hoppas att de hittar en lösning, men i nuläget finns det inget att hoppas på, säger Sven Hancke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".