John Nilsson
Foto: Maria Helttunen/Sveriges Radio.
Växjö

Polisen efter raketfilmen: "Föräldrar måste ta ansvar"

Polis i Växjö: "Föräldrarna måste ta ansvar för sina ungdomar"
1:57 min

Aftonbladet publicerade idag en film där ungdomar på Araby skjuter en raket mot polis. Polisen John Nilsson menar att föräldrarna till ungdomarna måste ha bättre koll på sina barn. 

Araby i Växjö beskrivs av polisen som ett av Sveriges mest utsatta områden när det handlar om kriminalitet. John Nilsson arbetar som polis i Växjö.

I slutet av 2015 blev en av hans kollegor beskjuten med en raket. Mannen åtalades och dömdes, men John Nilsson tycker att straffen generellt är för klena när det kommer till våld mot poliser.

– Det skickar absolut inte rätt signaler när exempelvis stenkastning mot poliser bara leder till samhällstjänst. Det finns ingenting alls i mig som säger att det är rätt. Budskapet måste vara tydligare från samhällets sida, säger John Nilsson och fortsätter:

– Politikerna kan inte sitta och diskutera och säga att det är oacceptabelt att kasta sten på polisen när man samtidigt vägrar inse att det beteendet måste få konsekvenser, säger John Nilsson.

Han tycker att man kan hitta lösningen på problemen på hemmaplan.

– Föräldrarna måste ta ansvar för sina ungdomar och sluta sitta passivt och titta på. Alla i samhället och alla som bor på Araby måste ta del i att styra detta samhället till något vettigt. Det är inte bara en polisgrupp som ska göra det, säger John Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".