Polis, kronobergspolisen, polishuset Växjö, flagga, genrebild
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Växjö

Polisens svar till tvångsplacerade Philip: Sök igen om ett halvår

Polisen: Det har blivit olyckligt.
3:23 min

27-årige Philip Oppenheim valde att bli montör istället för polis efter att han blivit tvångsplacerad i Nyköping. Nu svarar Polisen att han får vänta till nästa urvalsprocess – om ett halvår. 

Philip Oppenheim har studerat till polis på Linnéuniversitet de senaste åren. Med bara en månad kvar av utbildningen kom chockbeskedet – han blev placerad i Nyköping trots att han hade angett att han ville jobba inom Polisregion Väst. 

Eftersom han är stadgad i Alingsås där hans familj bor, valde han att tacka nej till platsen och jobbar nu istället som montör

Max Lutherman är HR-chef på polismyndigheten. Han säger att Philip Oppenheim nu får vänta ett halvår på nästa urvalsprocess. 

– Han kommer sannolikt att komma in i processen nästa gång. Om han är intresserad då. Då får vi hoppas att han har större möjlighet att hamna rätt då och placeras där han vill, säger Max Lutherman. 

Betty Rhodin, utbildningschef på polisutbildningen i Växjö, var kritisk till nuvarande system.

– Jag vet om fem hos oss som inte kommer ta sin polisassistentjänst för att de placerats för långt hemifrån. Vi har en polisbrist i hela landet, och då borde man kunna ha en dialog med studenterna, sa Betty Rhodin.

Max Lutherman medger att det nuvarande systemet inte är optimalt. 

– Det är helt rätt, framförallt det som Betty säger. Vi behöver fler poliser och just nu är vi inne i en ambitionshöjning. Så vi vill att alla som går polisutbildningen ska tacka ja till den anställning som vi erbjuder. I det här fallet har det blivit olyckligt i fördelningen, säger Max Lutherman.

Lyssna på hela inslaget via den blåa ljudknappen för att höra hela polisens förklaring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".