fibernät
Arkivbild Foto: Mons Brunius/TT
Ljungby

Unikt bredbandsavtal kan lösa konflikt i Ljungby

Anna Fransson (S) utesluter inte Hallandsmodellen i Kronoberg
0:36 min

Ljungbyborna är kritiska till kommunens hantering av bredbandsutbyggnaden på landsbygden. Lösningen skulle kunna finnas i Halland där man har inlett ett unikt samarbete mellan Region Halland och privata företaget IP Only.

I maj inledde Region Halland ett samarbete med bredbandsoperatören IP Only för att tillsammans bygga ut fibernätet.

Satsningen innebär att alla hushåll i länet kommer att erbjudas fiber till samma pris, oavsett var man bor.

– Vi ser inte till vilket bolag som ska gynnas. Det viktigaste är ju att invånarna får tillgång till fiber så fort som möjligt. Det är en förutsättning för att kunna bo, leva och verka i samhället, säger Mats Eriksson (M), regionråd i Halland.

I Ljungby kommun ökar samtidigt missnöjet bland landsbygdsborna.

Kritik har riktats mot Ljungby Energi som har valt att konkurrera med det privata bolaget IP Only i de tätbebyggda områdena.

Nu har fiberföreningarna blivit inspirerade av den halländska modellen som skulle kunna lösa bredbandskonflikten.

– Kommunen borde bygga i de glesbebyggda områdena där ingen annan vill bygga och sen knyta ihop nätet och samarbeta med de kommersiella aktörerna, säger Kenneth Petterson, ordförande i fiberföreningen i Hölmingetrakten.

Och Anna Fransson (S) tycker att modellen är spännande.

– Vi tittar på olika modeller för hur vi kan underlätta för hela länet att få tillgång till bredband, säger Anna Fransson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".