Johanna Jennische och Peter Settman.
Johanna Jennische och Peter Settman. Foto: Sveriges Radio och Niklas Alm/Sveriges Radio.
Kronoberg

Peter Settmans tv-idé kan vara tagen från studenter på Linnéuniversitetet

Johanna Jennische: "Man höjde på ögonbrynen"
1:09 min

Programledaren Peter Settmans första produktion på nya kanalen TV4 ifrågasätts för att idén kan vara tagen av ett gäng tidigare journaliststudenter på Linnéuniversitetet, skriver Aftonbladet.

Programmet ska heta Hur svårt kan det va? där barn ger sin syn på vuxnas problem. 2012 skapade journaliststudenterna på Linnéuniversitetet en programidé med exakt samma namn, som finns att beskåda på Internet.

En av de journaliststudenterna som var med då och en pilot var Johanna Jennische, tidigare medarbetare på P4 Kronoberg, nu programledare på P4 Sörmland och hon är lite förvånad när det gäller Peter Settman och hans nya program.

– Just att namnet är detsamma, gör att man höjer på ögonbrynen. Att fråga barn om olika frågor är inte ovanligt, men att vi gjorde det 2012 och att TV4 gör samma sak nu gör att man höjer på ögonbrynen iallafall, säger Johanna Jennische, tidigare student på Linnéuniversitetets journalistutbildning.

Studenterna fick bara godkänt för piloten, men att idén håller för en av Sveriges största tv-kanaler får Johanna att fundera:

– Vi skulle ta ett snack med läraren, vår idé var mycket bättre än ett simpelt G, vad tänkte de?

– Och sedan tänker jag att det egentligen inte är Peter Settman som ska göra den här grejen, utan egentligen är det jag som ska vara programledare, avslutar Johanna Jennische.

TV4 skriver i ett mail till Aftonbladet att det helt enkelt en slump att programidéerna liknar varandra, även till namnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".