Carina Olsson, ordförande i Bröstcancerföreningen Viktoria sitter och bläddrar i en broschyr.
1 av 2
Carina Olsson, ordförande i Bröstcancerföreningen Viktoria Foto: Susanna Németh/Sveriges Radio
Bandet till vänster är Bröstcancerföreningens och det högra är Cancerfondens.
2 av 2
Bandet till vänster är Bröstcancerföreningens och det högra är Cancerfondens. Foto: Susanna Németh och Sam Edward/Sveriges Radio
Kronoberg

Bröstcancerföreningen: Cancerfonden rider på vår framgång med Rosa band

Carina Olsson, BRO: Vi säljer inte lika många sidenband idag när Cancerfonden också säljer rosa band.
1:29 min

Insamlingarna till förmån för cancerforskningen pågår i många butiker. I oktober månad är det bröstcancer som uppmärksammas med det rosa bandet. Vad många inte känner till är att det finns två olika band.

Bröstcancerföreningarnas riksorganisation (BRO) som var först med att sälja det rosa sidenbandet är kritiskt till Cancerfonden, som säljer sina egna designade rosa band. Cancerfondens band går nämligen inte enbart till bröstcancerforskningen.

– Det gör att vi inte säljer lika många sidenband idag, säger Carina Olsson från Bröstcancerföreningen Viktoria.

Hon tycker att Cancerfonden har ridit på BRO:s framgång och tagit över oktober månad som är bröstcancermånaden. Att pengarna som Cancerfonden samlar in på sina rosa band går till annan cancerforskning är visserligen bra, men gynnar inte bröstcancerforskningen specifikt.

– Vi vill att pengarna ska gå till bröstcancern, som ju ökar idag, säger Carina Olsson. 

Men Johanna Faijersson som är pressansvarig på Cancerfonden tycker att de olika rosa banden tillsammans bidrar till forskningen om bröstcancer, såväl som annan cancer.

– Jag ser det som att vi gemensamt sprider kunskap och ökat finansieringen på cancerforskningen, säger Johanna Faijersson på Cancerfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".