Sopkärl. Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Foto: Rickard Sturesson/Sveriges Radio
Kronoberg

Nytt sätt att samla in sopor på gång

Flera kommuner i länet vill börja samarbeta när det gäller renhållningen. Det gäller Växjö, Lessebo, Tingsryd, Markaryd och Älmhult. Syftet är en bättre renhållning med högre kompetens.

De fem renhållningscheferna i kommunerna har tillsammans föreslagit en avsiktsförklaring om ett samarbete gällande renhållningen och att även att gå samman i ett gemensamt bolag för att på så sätt få mer resurser och hålla en hög kompetens.

– Det händer så mycket inom renhållningen och för att kunna ha en bra verksamhet och kunna utveckla den kan vi tjäna på att lösa det tillsammans, säger Annicka Johansson, renhållningschef i Tingsryds kommun.

Mer om hur det här ska gå till och vad det skulle innebära för kommuninvånarna är inte klart, men det handlar bland annat att diskutera olika insamlingssystem av sopor, säger Annika Johansson.

För Älmhults del lutar det åt att kommuninvånarna ska slippa åka till återvinningscentralen, utan i stället kunna källsortera hemma i nya kärl med fyra eller åtta fack, säger Ingemar Almqvist till P4 Kronoberg.

Den föreslagna avsiktsförklaringen om ett renhållningssamarbete ska nu förankras politiskt i respektive kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".