Jonaz Thern står i sitt växthus med chilifrukter.
Jonaz Thern odlar chilifrukter. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Kronoberg

"Adrenalinet pumpar och det är en skön känsla"

Jonaz Thern, chiliodlare: När du äter den så gör det fruktansvärt ont, men sedan blir det varmt i kroppen.
1:59 min

Jonaz Thern i Kalvsvik odlar chili i sin odlingstunnel i trädgården. Han beskriver känslan av smärta och sedan en skön varm känsla när man äter chili, men det här att trycka i sig de starkaste frukterna för att visa sig macho ger han inte mycket för.

Vad är tjusningen med het chili?

Just när du äter frukten så gör det fruktansvärt ont, men efteråt sedan så får du en ganska skön känsla. Det blir varmt i kroppen och adrenalinet pumpar, säger Jonaz Thern.

På nätet florerar många klipp där personer vill visa sig på styva linan och äta en hel frukt. Vad tycker du om det?

– Tyvärr är det en machogrej för vissa. Det är synd att förstöra en hel frukt som kan hetta upp tio kilo köttfärssås genom att äta upp den och sedan kräkas på grund av hettan.

Vad ska jag då göra med min chili?

– Torka dem till flakes. Först skär du frukterna mitt itu och lägg dem på tork eller kör dem i en svamptork. Sedan mal du dem i händerna eller i en mixer och har i eller på mat. Chilisalt är också populärt. Då kör du dina chilifrukter i en mixer. Blanda purén med flingsalt eller grovsalt utan jod. Torka det sedan i ugnen på 70 grader.

Vad ska jag annars tänka på när jag lagar mat med chili?

– Ha alltid plasthandskar! När du hanterar de riktigt heta så kan det vara bra med dubbla handskar. Chilisveda i ögon, slemhinnor och privata delar är inte att rekommendera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".