Buss
Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Kronoberg

Snart möjligt för alla att åka kollektivt från dörren

Helen Gustavsson: Det känns lyxigt när en taxi hämtar mig utanför dörren
1:30 min

Om ett halvår kommer det bli möjligt att i hela länet kunna åka kollektivt genom att beställa resan hem till dörren.

Det ska bli enklare att åka kollektivt från länets småorter som kanske i dag saknar linjelagd busstrafik. Enligt Sven Sunesson, 2:e vice ordförande i trafiknämnden på Region Kronoberg, kommer framförallt unga och gamla att ha nytta av den så kallade Närtrafiken.

– Syftet är att nå de av länets invånare som inte har tillgång till buss eller tåg. Det är väldigt dyrt att köra stora bussar till ett ställe dit bara två eller tre personer åker. Då är det bättre med mindre fordon, säger Sven Sunesson.

Helena Gustavsson från Ljungby åker ofta med närtrafiken som redan erbjudits i Ljungby kommun i flera år. Hon är väldigt nöjd med tjänsten.

– Det känns riktigt lyxigt när en taxi kommer och hämtar mig utan för dörren. Man sparar miljön och sina egna bensinpengar, säger hon.

Projektet med närtrafik i hela länet kommer att dra igång successivt under våren 2017. Kostnaden blir cirka 5,5 miljoner kronor enligt Sven Sunesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".