Tidningsklipp från år 2000
Fackeltåget i protest mot Halloween uppmärksammades över hela Sverige. Här urklipp av pingstpastor Håkan Larsson, som själv var med i fackeltåget. Foto: Håkan Larsson
Kronoberg

Halloween - en "ondskans högtid"?

Thomas Gustafsson: "Man gör underhållning av groteska dödssymboler".
2:40 min

Ett fackeltåg i protest mot firandet av Halloween. Det genomfördes för 16 år sedan i Lagan och fick stor uppmärksamhet i hela landet.

En ondskefull högtid som glorifierar våldet. Så hette det för 16 år sedan när prästen Thomas Gustafsson tillsammans med frikyrkor i Lagan arrangerade fackeltåg i protest mot firandet av Halloween. Med åren har firandet av Halloween införlivats allt mer i vårt samhälle, men för Thomas Gustafsson har känslorna kring högtiden inte förändrats.

– Jag förstår inte varför man ska behöva ta fram så mycket onda, bloddrypande symboler och masker, säger han och menar att högtiden borde kunna firas på ett annat sätt.

Thomas Gustafsson tycker att Halloween gör underhållning av groteska dödssymboler.

– Den biten är svår att acceptera som kristen, konstaterar han, men tillägger att han inte på något sätt tror att de som vill fira den högtiden är onda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".