Öster firar efter sitt ledningsmål mot Kristianstad. Foto: Jon Dahlberg/Sveriges Radio.
1 av 2
Arkivbild. Foto: Jon Dahlberg/Sveriges Radio.
Marcus Ottosson
2 av 2
Marcus Ottosson. Foto: Fredrik Jarl/Sveriges Radio
Östers IF

Uppflyttning inte bara sportslig framgång för Öster

Marcus Ottosson: Vi är trygga ekonomiskt
1:07 min

Östers IF är nära en plats i Superettan. Skulle man avancera innebär det ett ekonomiskt stöd från svensk fotboll, men också större motkrav.

På lördag kan Östers IF få fira avancemang från division 1 Södra till Superettan. Men först krävs det att man tar tre poäng mot Prespa Birlik. Ifall Öster går upp innebär det att man åter äntrar den svenska elitfotbollen. Det innebär dels ökat ekonomiskt stöd, men också större krav.

– Det är en klar skillnad att ta ett kliv upp, samtidigt kan man säga att det inte är så mycket som folk tror. Man får ett elitbidrag men med det bidraget kommer också ganska mycket krav tillbaka, berättar Östers verksamhetsansvariga Marcus Ottosson.

Är elitstödet en fast summa som ni redan nu vet hur stor den är?

– Den kan variera, så man vet ju egentligen inte det förrän hela året är utrett. Men det rör sig om cirka tre miljoner.

Om Öster åter går upp i Superettan blir kraven högre från svensk fotbolls håll. Dels krävs det en hel del förändringar kring exempelvis matcharrangemangen, men de huvudsakliga kraven finns i ekonomin. För att behålla en så kallad elitlicens måste man kunna uppvisa ett positivt eget kapital, vilket Öster inte har just nu.

– Inför detta året kan man säga att vi har ett negativt eget kapital. Och då kommer vi få chansen att rätta till det under kommande år. Det är något som vi har som prio att göra, berättar Marcus Ottosson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".