Eva Johansson, (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Eva Johansson, (C), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Växjö. Foto: Anne Marchal/Sveriges Radio
Växjö

Eva Johansson (C): "Uppflyttning för Öster vore positivt"

Eva Johansson (C): "Vore positivt för både Öster och kommunen"
1:27 min

På lördag har Östers IF chansen att ta sig tillbaka till svensk elitfotboll. Om Öster vinner mot Prespa Birlik är man klara för Superettan. Och det skulle gynna Växjö Kommun.

Eva Johansson (C) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden och menar att fördelarna med en eventuell uppflyttning även tillkommer Växjö Kommun. 

– Man stärker ju kommunens varumärke som idrottskommun. Det klart att man vill ha många lag högt upp i många divisioner. Så det är positivt bara för Öster och kommunen, säger Eva Johansson. 

Östers IF har kämpat med sin ekonomi de senaste åren. Man redovisade bland annat ett negativt eget kapital. En uppflyttning till Superettan skulle innebära välkomna ekonomiska medel för klubben.

Växjö Kommun har under åren skjutit in extra pengar för att rädda Östers taskiga ekonomi – bland annat i utökat driftsbidrag. Men Eva Johansson är inte oroad inför framtiden. 

– Först och främst sköter Öster sin ekonomi själva. Kommunen har ju inga krav på det sättet. Vi hoppas att Öster kan klara sin ekonomi utan kommunens hjälp. Öster har sagt att man ska klara sig på egen hand om man går upp till Superettan. Så då får vi hoppas att man går upp och sedan stannar där, säger Eva Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".