Julbelysning
Foto: Thanassis Stavrakis
Växjö

Stopp för traditionsenlig julbelysning i Gemla

Ola Aronsson, Gemla: "Jag blir upprörd och ledsen"
2:38 min

Flera småorter blir utan julbelysning i år. Det är Trafikverket som jobbar med att få bort julbelysningar i sina gatlyktor, eftersom stolparna kan ta skada av den extra tyngden och för att andra inte har rätt att koppla in sig på deras elnät.

En av orterna som drabbas av detta är Gemla i Växjö kommun och det här är första gången som det här händer säger, Ola Aronsson som är ordförande i samhällsföreningen.

--Vi har haft de här julbelysningarna i säkert 25 år och jag blir väldigt upprörd, ledsen och besviken och tycker att Trafikverket slår hårt mot de här små byarna som har stor glädje av att det lyser upp i samhällena, säger Ola Aronsson till P4 Kronoberg.

Enligt Ulrika Karlsson som är presskommunikatör på Trafikverket handlar det här om säkerheten för trafikanter och gående och att stolparna ska användas till sitt ursprungliga ändamål. Dessutom får Trafikverket enligt ellagstiftningen inte låta någon annan ansluta sig till deras elnät.

– Det här är en policy som Trafikverket har och som vi nu försöker hålla oss till för att det ska bli tydligt och rättvist för alla kommuner, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".