Lessebo, kommunhus, skylt, genre, vapen
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio
Lessebo

Personakter försvann – tvingades kalla in pensionär

Socialchefen: "Pensionären känner arkiven väldigt väl"
1:08 min

På socialförvaltningen i Lessebo försvann plötsligt tolv personakter. Efter en månads letande tvingades man kalla in en pensionär med god kännedom om arkivet. Hon till slut hittade akterna.

En månad efter att personakterna försvunnit hittade man, med pensionärens hjälp, akterna till slut i källaren. Kommunen har nu Lex Sara-anmält det hela. Fernando Germund Correa är socialchef i Lessebo Kommun. Han förklarar varför man behövde hjälp.  

– Personen som jag har tillfälligt anställd att leta efter akterna har nyss gått i pension och känner arkiven väldigt väl. Hon hittade också personakterna med detsamma, säger Fernando Germund Correa.  

Hur allvarligt ser du på att det här har kunnat inträffa?

– Det klart att det alltid är allvarligt när sådana här saker inträffar. Men i hantering som inkluderar en mänsklig faktor finns det alltid risker. Det är sannolikt det som hände den här gången, säger Fernando Germund Correa.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".