Marianne Jervehed
Marianne Jervehed, chef Birka vårdcentral. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Nästan hälften av läkartjänsterna vakanta

Marianne Jervehed: Man kan känna sig otrygg som patient
1:10 min

Nästan varannan läkartjänst på vårdcentralerna i Kronoberg är vakant. Just nu fattas fler än 30 läkare, och enligt ansvariga på regionen kommer det att bli ännu värre.

På vårdcentralen Birka i Växjö där Marianne Jervehed är chef är tre av fyra läkartjänster vakanta.

– Det är jättetråkigt och det är inget som vi varken önskar eller vill.

I dag är det en enda vårdcentral i Kronoberg som har full läkarbemanning och det är Braås. I Strömsnäsbruk, Åseda och Lammhult finns inte en enda fast läkare, och på resten av vårdcentralerna är en eller flera läkartjänster vakanta och hyrläkare täcker upp.

Sammantaget är nästan varannan läkartjänst i primärvården i Kronoberg vakant just nu och det får konsekvenser för patienterna. Det är svårare att få tid på vårdcentralerna och man får också räkna med att ständigt få träffa nya läkare.

– Det kan innebära att man känner sig otrygg som patient när man måste berätta sin historia flera gånger för en ny doktor, och det tycker vi heller inte är det bästa, säger Marianne Jervehed.

Jag kan inte fatta hur vi har hamnat här

Orsaken till att det blivit så här är bland annat att för få läkare utbildats i kombination med stora pensionsavgångar.

Och enligt chefen för primärvården i Kronoberg Lena Andersson Nazzal är botten inte nådd än, det kommer bli ännu värre när det gäller läkarbemanningen, enligt henne. Och nu har det även börjat bli svårt att få tag på hyrläkare.

– Jag tycker det låter förfärligt, jag kan inte fatta hur vi har hamnat här, säger Marianne Jervehed.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".