Med rosa markering i bilden så markeras nya vägar som ska få sänkt hastighet
Trafikverkets planering över sänkt hastighet i rosa färg. Foto: Trafikverket
Kronoberg

Hastighetssänkningar planeras i länet igen

Kristina Johansson, Trafikverket: Risken att man dör i 90 km/h är högre än i 80 km/h.
0:29 min

Efter den heta debatten om hastighetssänkningarna på väg 30 planeras nu nya 90/80-sänkningar i länet.

Vägar som kan få sänkt hastighet redan nästa år:

Förutom Växjö står också Tingsryd och Lessebo står på tur. Bland annat vägen mellan Väckelsång och Tingsryd som det idag är 90 km/h på ska bli 80 km/h. Kommunalrådet Mikael Jeansson (S) är bekymrad.

– Det finns andra åtgärder som man kan göra än att bara byta ut några siffror på några skyltar, säger Mikael Jeansson.

En ny remissomgång planeras nu för nya hastighetssänkningar i länet från idag 90 km/h och 80 km/h.

Vägsträckorna som står på tur är Hovmantorp – Lessebo mot länsgränsen som gäller väg 25. Monica Widnemark (S) ger tummen ner för sänkta hastigheter när P4 Kronoberg kontaktar henne när det gäller från Lessebo till länsgränsen.

Även vägsträckorna Växjö – Ingelstad och Väckelsång – Tingsryd och några kilometer söder om Tingsryd på väg 27 påverkas av hastighetssänkningarna.

I Tingsryd har man under många år försökt få 27:an breddad istället. Och Mikael Jeansson (S) hade gärna sett en mittseparerad väg mellan Väckelsång och Tingsryd istället för sänkt hastighet.

Enligt Kristina Johansson på Trafikverket handlar det om trafiksäkerhetsskäl och att uppnå riksdagens och regeringens nollvision om olyckor i trafiken. 

– Risken för att man dör i en mötesolycka i 90 km/h är 70 procent högre än om man kör i 80 km/h. Därför sänker man hastigheten, säger Kristina Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".